Det är viktigt att man låter de hundar som behöver arbeta och som vill arbeta att göra just detta. Det mår de bra av och en hund som inte får alla sina behov tillfredsställda kan visa detta på sätt som ofta inte uppskattas av ägaren eller omgivningen. En missnöjd hund kan göra allt från att kissa inomhus, revirmarkera på din favoritkudde till att förstöra saker och i vissa fall blir den även aggressiv.

Detta vill man givetvis undvikarbetaa och det är viktigt att man innan man skaffar en hund är väl medveten om hundens behov. En del hundar går alldeles utmärkt att enbart använda till sällskap, men de allra flesta hundar behöver någon typ av stimulans för att må bra. Graderna mellan hur mycket varierar dock och du bör till exempel inte köpa en energisk jack russell om du har lite tid och inte tycker om att röra på dig.

Exempel på hundraser som behöver arbeta

Även jack russell är ett utmärkt exempel på en arbetande hund som behöver arbeta för att vara harmonisk. Detta är ingen lägenhetshund och du behöver stimulera den ofta och mycket för att den ska må bra. Samtidigt är det en väldigt social hund och om den inte får utlopp för sitt behov kan den bli en riktigt jobbig familjemedlem.

Schäfern är ett exempel på en arbetshund som fungerar till det allra mesta. Dessa kan du ha som sällskap såväl som till arbete. Poliser arbetar ofta med schäfrar på grund av deras fantastiska luktsinne och deras naturligt lugna mentalitet. Detta varierar mellan många olika typer av raser, men de hundar som generellt sett är lugnare i mentaliteten fungerar bättre som sällskap. Man ska även ha i åtanke att även hundar har olika typer av personlighetsdrag. Det innebär att de kan skilja sig brett från sin typiska rasstandard och att det är upp till dig som ägare att avgöra vad din hund behöver.