Border collien tillhör vallhundarna och även denna ras kommer ursprungligen från Storbritannien. Ursprungsorten av border collie fanns att hitta mellan gränsområdet av England och Skottland, och den har utnämns till en av världens trettio populäraste hundraser. 1915 fick border collies sitt namn och det var efter att working collie och utställningscollien hade separerat under 1870-talet. Trots att den fick namnet border collie erkändes den inte som ras förrän 1976 på border colliegrund av sina bruksegenskaper och utan exteriörstandard. 1963 blev border collie erkänd av den australiska kennelklubben och var med andra ord en ras i Australien lång innan dess att den var det i Sverige, men i samband med att den brittiska kennelklubben erkände border collies som ras blev den även det i Sverige.

Border collie är en arbetande hund

Border collies används till fårvallning och ses som en arbetande hund. Det är hundens arbetsförmåga som ses som det viktigaste och det är även den egenskap som styr aveln. Det är en av de mest populära arbetarhundarna i världen, men det är även en duktig lydnadshund samt mycket framgångsrik inom agility. Man bör inte hålla en border collie enbart som sällskapshund, utan den behöver mycket motion och psykisk stimulans. Den är lättlärd, energisk och behöver arbeta för att må bra.

Border collies som är understimulerad kan utveckla ett negativt beteende där den blir destruktiv och samtidigt får en överdriven fixering vid att valla allt som rör sig. Det innebär att den kan försöka sig på att valla allt som rör sig, även människor. Border collie ses som den allra smartaste hundrasen och den ska kunna förstå upp till 200 ord. På en border collie är alla färger tillåtna. Den är dock ofta svart och vit, men den kan även vara brun och ibland är den även trefärgad. Den vita färgen bör dock inte vara för framträdande.