Flatcoated RetrieverFlatcoated retriever är en hundras som ursprungligen kommer från Storbritannien. Denna är liksom de andra fem typer av retrievers som finns framavlade till att vara apporterande fågelhundar. Idag är det långt ifrån alla som använder flatcoated retrievers som fågelhundar, utan det är minst lika vanligt att man använder dem till sällskap idag. Under 1960-talet dök flatcoated retriever upp och tog svenska familjer med storm på olika sätt. Den blev mycket populär och man kan äga en hund utan att man använder den till jakt. Den behöver dock ett aktivt hem med mycket stimulans liksom många andra hundar. Att hunden stimuleras är en förutsättning för att den ska må bra. Flatcoated retriever är en relativt frisk hund och den har generellt sett en god hälsa med risk för att få en del ögonsjukdomar samt cancer. Detta är dock inte reserverat för flatcoated retriever.

Flatcoated Retriever är en stark, tålmodig och pålitlig hund

Flatcoated retriever är en livlig och godmodig hund. Den är tålmodig, arbetsglad samt lätt att dressera och passar utmärkt för den som tycker om att till exempel utöva agility. Hunden ska vara framåt samt ivrig, men får aldrig visa rädsla eller aggressivitet. Det är en medelstor hund som ger ett fint intryck av såväl styrka som spänst och mankhöjden för såväl hanar som tikar varierar mellan 56 till 61 centimeter. Vikt mellan 25 till 36 kilo är vanligt. När det gäller utställningstävlingar är endast svart och brun färg tillåten. Det finns även de som är gula, men dessa blir då diskvalificerade under utställningar.

Pälsen är lättskött, men det krävs att den borstas och trimmas. Om en hund är understimulerad så är det lätt hänt att den hittar på hyss och egna aktiviteter, då det är en väldigt smart hund som dessutom kräver mängder av mental stimulans och även fysisk träning. Aktivitetsspel är passande för en flatcoated retriever.