hundutställningEn hundutställning används på många sätt. Dels kan hundarna vinna fina priser som visar att de håller avelsstandard, men många ägare deltar i en hundutställning inte bara för tävlingens skull, utan även för att man får chansen att träffa mycket andra hundar samt människor med hundintressen. Det är för många en väldigt social sak och de som har en kennel ställer även ofta ut hundarna för att höja värdet på sina valpar. Många anser att utställning av hundar leder in aveln på farliga vägar. Detta innefattar att man medvetet till exempel avlar fram eller förstärker skönhetsfel. Bulldogen är ett utmärkt exempel på en ras som har blivit skadad av människans avel.

Många har dock utställning som ett intresse och köper hundar med specifika utseendedetaljer för att sedan kunna tävla och vinna tävlingar. Det är vanligt att man kan satsa mycket pengar på vilken hund som kommer att vinna och vilka hundar som kommer att bli segrare. Om man inte spelar sedan innan bör man testa på att göra detta inom sporten, då det höjer spänningen ytterligare.

Hundens välmående går först på hundutställning

När man ställer ut sin hund är det viktigt att man även tänker på hundens välmående. Det innebär att man till exempel tänker på vilken typ av färdmedel som man tar till utställningen, hur länge den faktiskt pågår och även på simpla saker som att även hundar blir trötta och då kan prestera sämre. Därför rekommenderas du alltid att motionera din hund innan dess att du ställer ut den så att den inte blir uttråkad av att stå still i någon timme. Du bör även se till att den alltid har tillgång till vatten och att den är utvilad innan hundutställning. På så sätt kan du vara säker på att den kommer att prestera på ett bra sätt. Lämna heller inte din hund i bilen under en utställning.