stephen kingJurtjyrkogården är en roman som har skrivits av Stephen King och blev utgiven 1983 i USA. Originaltiteln för romanen är Pet Sematary och titeln är avsiktligt felstavad på båda språken. Handlingen i Jurtjyrkogården går ut på att Louis Creed som är en läkare flyttar från en storstad med sin familj till en sjukstuga som ligger på ett stort universitet. De har köpt ett fint och mysigt hus som ligger i en lantlig miljö i Ludlow, som är en småstad. Barnen stormtrivs i Ludlow och de älskar såväl huset som de nya grannarna. Det enda som är negativt med området är den stora motorvägen som ligger nära huset. Den kräver snart sitt första offer som är Ellies, det ena barnets älskade katt.

Louis Creed vet då att han måste begrava Ellies katt, men när han med hjälp av sin granne tar sig med katten till djurkyrkogården i Ludlow upptäcker de att det ligger en annan typ av begravningsplats bakom djurkyrkogården. Detta är Micmacindianernas begravningsplats och när man kliver in där slutar alla typer av naturlagar att gälla. Därefter dör Louis Creeds son och fadern är utom sig av förtvivlan och sorg och han vill väcka sin son till liv igen. Detta försöker han att göra genom att ta med sig Gage som sonen heter till Micmacindianernas begravningsplats och till hans lycka får han sonen att vakna till liv igen. Sonen är dock inte vad Louis Creed har förväntat sig efter att han har återuppstått från de döda.

Stephen King skrev aldrig en uppföljare till Jurtjyrkogården

Det har gjorts en filmatisering på Jurtjyrkogården från 1989 och det har även släppts en uppföljare till denna. Stephen King skrev aldrig en egen tvåa till filmen och manuset står istället Richard Outten för. Stephen King har skrivit väldigt många böcker och är aktuell än idag. Han började skriva 1967 när han var 20 år gammal.